marți, 29 octombrie 2013

Gradina de margele - frunze din margelute de nisip

Pentru mine, cele mai frumoase podoabe sunt cele care se apropie de natura. Si cele mai grozave dintre acestea sunt cele care reprezinta flori, fructe, frunze...
Cand m-am apucat eu de margelit, nu prea se gaseau margelute cu forme de flori si frunze. Acum se gasesc, si prezenta lor intr-o podoaba handmade aduce automat un spor de frumusete. Dar parca nu mai e atat de handmade :)


Asa ca am cautat cateva modalitati simple sa le fac pornind de la margelute simple - in special margele de nisip (seed beads). Asa am senzatia ca e ca si cum as porni de la cateva celule de baza, nespecializate, pentru a face un organism simplu - deh, orgolii de creator...

In imaginea de mai sus vedeti, alaturi de cateva frunze de sticla sau de plastic si doua modele facute din margelute de nisip, modele care mi s-au parut foarte usor de facut, asa ca va povestesc si voua.

Pentru frunza compusa, care are mai multe frunzulite, am inceput insirand pe o bucata de sarma de vreo 20-25 de cm lungime (grosime de 0,25, 0,3 sau 0,4 mm) un numar oarecare de margelute de nisip - 11 in modelul de fatza.

Apoi, am potrivit margelutele asa incat sa ajunga la jumatatea bucatii de sarma, dupa care am adaugat 3 margelute pe ambele brate ale sarmei, care in momentul acesta sunt egale.

Am pus apoi din nou 11 margelute doar pe una din jumatati si am facut o bucla. Am adaugat apoi din nou 3 margelute pe ambele brate ale sarmei, care acum sunt  inegale - unul mai scurt, cel pe care am pus ultima serie de 11 margelute, si unul mai lung.

Am repetat seria de 11, de data aceasta insirate pe bratul care ramasese mai lung dupa operatia anterioara. 

Am adaugat apoi din nou cate 3 margelute pe ambele brate. Se repeta in functie de cate frunzulite ne dorim.
Daca am terminat, si nu folosim imediat frunza, la ultima margica facem un nod.

Pentru un model asemanator, gasiti un alt tutorial aici.

Un alt model simplu de frunze presupune rasucirea unei portiuni de sarma pe care am insirat margele in jurul unui ax central care joaca rolul de nervura principala. pentru nervura frunzei de mai jos, am insirat 9 margele (numarul e aleatoriu, depinde de marimea margelelor si a frunzei pe care doriti sa o obtineti; un numar mai mic va da o frunza rotunda, unul mai mare una alungita).

Si dupa cele 9 am mai pus 3 pe care le-am rasucit intr-o mica bucla - ele vor fi varful frunzei, un alt reper important. Vedeti ca de la baza frunzei apar cele doua capete ale sarmei - unul mic si altul lung de 20-25 de cm pe care vom insira in continuare margele.

Pe masura ce adaugam margele, le vom rasuci o data in jurul varfului, o data in jurul bazei.

Am pus nuante diferite la fiecare tura, pentru a fi mai simplu de observat. 

La fiecare tura, numarul de margele creste. Nu e nevoie sa numarati, ci doar sa le potriviti peste cele deja montate.

Cand frunza a ajuns la marimea dorita (trebuie sa fim la baza ei) rasucim cele doua capete ale sarmei si mai adaugam niste margele pe amandoua, pentru codita frunzei. Alte tutoriale, un pic diferite pentru acest tip de frunza, aici (schema)  si aici (video).

Si la final, am strans intr-un buchetel cele patru frunze - doua pe care le-am avut de model si cele doua pe care le-am insirat impreuna...

Si pentru ca mai aveam niste capete de sarma libere, le-am transformat in petale de flori, facand bucle de 9 -11 margele si rasucind sarma la baza...

Ca in final buchetelul sa se transforme intr-o brosa.

Si astfel ne-am jucat, eu si alte femei frumoase si inspirate, intr-o sezatoare tinuta intr-un loc minunat :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu