marți, 8 octombrie 2013

Mandale

 Dupa mandalele de anult trecut, lucrate pe cadru de sarma, deci oarecum de la centru spre periferie, cele de anul asta pornesc de la centru si se extind cat vor ele. Mai am de exersat si de invatat pana cand se vor extinde cum vreau eu. E un echilibru delicat intre forma si culoare, marimea si numarul margelelor care trebuie sa se potriveasca cu grosimea sarmei, intentia initiala si rezultatul final.
Oricum, din incercarile recente, va arat cativa pasi pentru mandala mai mica, mov, din centrul imaginii. Pozele sunt slabe, dar gasiti aici scheme clare, si daca intrati pe site-ul asta, exista si riscul sa nu mai iesiti multa vreme, stand acolo intr-un fel de betie fericita... Daca sunteti nebuni ca mine, daca nu, nu, si iertata fie-mi presupunerea...
Deci iata cum am facut eu:


Am porit cu un cerculet de 12 margele. Merge si cu 10 si cu 14, dar la 12 parca se aseaza cel mai bine cercurile care vor urma. Am inchis cercul si am pus si in centru o margica. Asa, sa aiba centru.


Apoi, am continuat cu cercul urmator unde am pus cate 3 margele pentru fiecare 2 din primul cerc. m-am ajutat de cleste sa trec sarma prin cate o margica da, una nu, din primul cerc. Uneori mergea greu, asa ca am ajuns la concluzia ca pentru margelele de 4 mm e foarte buna sarma de 0,4. Pentru cele mai mici, de 0,2, e ideala sarma subtire, de 0,25. Pe de alta parte, o mandala facuta doar cu sarma de 0,25 ramane destul de moale si flexibila la final. Asa ca, e de cautat compromisul optim in functie de margelele pe care vrem sa le folosim. 
Vedeti resturi de sarma pentru ca am taiat din cand in cand cate un pic de sarma stramba si chinuita din varf, ca sa poata intra mai bine prin margele.


La capatul randului am trecut sarma din nou prin primele 2 margelute roz din cerc, pentru a ajunge intr-un varf de unde sa pornesc randul urmator.


Pentru urmatorul rand, am optat pentru varianta: o margeluta mica, una mare, din nou una mica, apoi sarma trece prin margica centrala a fiecare bucle din randul trecut. Combinatia se poate face oricum, numarul de margele sa fie impar si suficient cat sa asigure cresterea cercului.


Din nou sarma e adusa pana in varf, dupa o margeluta mare din care am pornit randul urmator: cate 9 margelute mici.


Din nou, la capatul randului, aduc sarma pe sub margelutele randului proaspat terminat pana la un varf din care sa pornesc randul urmator.


Aici am optat din nou pentru o varianta 2 + 1 + 2, dar as fi putut alege orice varianta cu numar impar si care sa asigure cresterea circulara.


Aici 4 + 1 + 4...


Si randul final, cate 13 margelute mici roz. Se putea continua la nesfarsit, dar limita a fost data aici de combinatiile de culori pe care le-am ales.


Cand am ajuns la capatul ultimului rand, m-am oprit in centrul unei ,,petale" si am adaugat o bucla pentru prindere. Inca nu stiu unde va ajunge sa fie agatata - poate la gatul cuiva, poate in bradul de Craciun...


Mandala mov si surorile ei va asteapta cu drag sa va impodobeasca.
Nu stiu cat de clar am explicat, e mai clar la sursa indicata la inceput, chiar daca modelul nu e identic.
Daca vi se pare mai clar cand va arat, mai punem de-o sezatoare :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu